Tabără de fotografie – COLȚI, Buzău 11 – 14 aprilie 2013


  În urma deselor cerințe de a organiza o tabăra axată doar pe fotografie, m-am gandit mult la acest aspect și, pentru că nimic nu este mai frumos decât să împărtășești și altora din puținul pe care îl știi, așa cum îi șade unui om normal la cap (Deh! Meseria, bat-o vina!), am luat decizia să ofer o nouă alternativă pe lângă excursiile, drumețiile și taberele pe care deja le organizez de ani buni.

   Luând taurul de coarne, vin a vă propune să participați la „Tabăra de fotografie – Ediția I” ce se va desfășura în Loc. Colți -județul Buzău în perioada 11 – 14 aprilie a.c., tabără pentru care sunt disponibile doar 8 locuri.  Înscrierile și contravaloarea (250 ron/persoană = 3 nopti cazare + cursul de fotografie) taberei se fac personal de către doritori la nr. de telefon – 0740.030.144.   Sunt acceptate persoane cu vârsta  minimă de  14 ani (persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani pot fi doar din Galați, Brăila sau Tecuci), caz în care trebuie adusă o declarație dată de către părinți la un notar public.

pe un picior de plai ..

    Precizez încă de la început că îmi voi rezerva dreptul de a alege doar acele persoane care au  nevoie de a își îmbunătăți și îmbogăți cunoștințele.

 Cu alte cuvinte, cei care cred ca  știu foarte bine ce funcții îndeplinește diafragma și care este relația dintre aceasta, timpul de expunere și valoarea intensității ISO, cei care fotografiază doar în formatul RAW și știu să-și seteze blițul (intern ori extern), cei care știu să folosească blendele de difuzie ori reflexie întrun cuvânt – profesioniştii, cu siguranță nu au nevoie de a participa la activitățile desfășurate pe parcursul acestei tabere. Vor irosi timpul fără folos!!

   Această tabără se adresează cu precădere amatorilor începători sau celor care dețin un aparat foto D-slr și care doresc să învețe să-i stăpânească setările în funcție de ce se dorește a se fotografia și de condițiile întâlnite în teren.  Dacă ați descoperit în menu-ul aparatului dumneavoastră de fotografiat tot felul de opțiuni sau de setări și nu înțelegeți la ce folosesc sau cum să extrageți maximum în urma utilizării lor, această tabără v-ar prinde bine! Nu ați observat încă diferența calității între a fotografia în formatul Jpeg  sau RAW? Dorești să treci la un nou nivel și să beneficiezi la maxim de potența fișierului RAW, editându-l cum se cuvine? Nu sunteți sigur care sistem de măsurare al luminii trebuie folosit în funcție de situația de iluminare existentă pentru obținerea unor rezultate consistente, fără a irosi timp și a scădea viteza de lucru? Ați auzit de filtrele folosite în fotografiere și care sunt cele mai folositoare?  Balansul de alb și reglarea sa manuală vă spune ceva? Dar noțiunea de fill-flash?

   Dacă faceți parte din această categorie de posesori de aparate de fotografiat și visați să deveniți  viitori fotografi, participarea la activitățile desfășurate pe parcursul acestei tabere vă va lămuri multe neclarități avute prin descoperire și practică personală sub supraveghere, într-un mediu relaxat alături de prieteni.

ZIUA  I

    Începând cu orele 20:00, ne vom reuni și ne vom prezenta, urmând a ne cunoaște atât ca persoane, așteptări cât și prin prezentarea unui portofoliu personal (10 fotografii/participant în format Jpeg, încărcate pe un stick sau DVD.)

     Seara va continua discutând despre tehnica și aparatura fotografică pentru formatul digital, modalități de editare:

– cu și despre camerele de fotografiat, obiective, cum ne protejăm aparatura personală, sisteme de măsurare a luminii și modalități de reglare a balansului de alb, moduri și tehnici de focalizare;

– organizarea în plan a imaginii, surse de lumină;

– parametrii unei expuneri corecte și interacțiunea dintre ei;

– fișierul de tip RAW, programe de editare a acestuia.

ZIUA a II-a

 MODULUL I    8:00 –  9:30

    Și se făcu lumină!

– modul de măsurare al luminii existente;

– expunerea și cei trei factori ai săi: diafragma, timpul și valoarea ISO;

– moduri semi-manuale de lucru:  P(!), S (Tv), A (Av); compensarea expunerii (supracompensarea și subcompensarea);

– Lord of the click!!  Modul de fotografiere M

– surse suplimentare de iluminare: blițul existent în body, bliț extern, blende de reflexie și de difuzie.

MODULUL II    10:00 – 13:00

     Practică.

– fotografie pe teren unde vom pune în aplicare noțiunile dezbătute la  M I aplicate pentru fotografia de portret și peisaj în condiții de lumină existentă (în această perioadă a zilei, lumina nu este tocmai propice fotografiei).

_BAL7437xx

_BAL9663

mostra

_BAL7661-2

_BAL9899xxx

_BAL9810sepia

_BAL0388retxc

DSCF3676-2

MODULUL  III   14:00 – 15:30

– dezbateri pe seama cadrelor realizate în timpul celui de al doilea modul și modalități de corectare a eventualelor greșeli apărute;

– tactica abordării fotografiei în lumina înserării, scenariul și planificarea ședinței fotografice.

MODULUL   IV  16:00 – 19:30 (aproximativ)

– ședință foto unde punem în practică cele însușite în modulul 3. Fotografie de portret la asfințit (în lumină naturală și fill flash cu bliț extern); fotografie de peisaj.

_DSC7531

_DSC3391

_BAL0158-Edit

_BAL7785-2

DSC_3997xx

_BAL7756-4

_BAL7629

_BAL7576-2

_BAL0077-2

_BAL0408

BAL_3076

DSCF1725

_DSC2836

_BAL1374-Edit

MODULUL  V   21:00 – 23:00

– studierea cadrelor realizate în timpul modulului 4 și discuții pe marginea tehnicii utilizate;

– editare de bază a fișierelor RAW în Lightroom, ViewNX (NX2) – un portret și un peisaj.

t 2

t1

b a 6

magie  cu viveza

2

a5

  ZIUA a III-a

    Drumeție (închiriem un ghid local) prin sălbăticia zonei, având ca scop fotografierea  (peisaj, portret, close-up sau macro – cine are obiectiv macro) în aburii dimineții de primăvară, punând astfel în practică în condiții de timp insuficient și stres cele însușite anterior: stabilirea unui balans de alb adecvat, modul corect de măsurare a luminii existente, iluminarea ajutătoare (unde este cazul) … toate însoțite de voie bună și de legendele pe care cu drag ni le va dezvălui călăuza noastră.  În limita posibilităților (timp și relief), încercăm să „vânăm”  asfințitul.

_DSC4011

_DSC4076

ZIUA a IV-a 

– în funcție de cum hotărâm în seara zilei a treia, ieșim dis-de-dimineață la fotografiat în împrejurimi sau mai developăm niște fișiere RAW, pregătindu-le pentru tipar.

– orele 13:00 .. eliberăm camerele.

Echipament necesar

FOTO

aparat de fotografiat cu setări manuale (de preferat D-slr) care să permită înregistrarea capturilor în format RAW, carduri suficiente, cabluri de date (cititor de carduri), acumulatori și încărcător pentru aceștia, trepied, obiective după gust, kit de curățare suprafețe optice, bliț extern, filtre, declanșator la distanță (prin cablu sau radio), blende de reflexie sau difuzie (dacă aveți), grey card (cine are), lap-top cu mouse extern pe care să aveți instalat Adobe Lightroom (minim ver. 3.2) sau  Adobe Photoshop (minim CS 4); ViewNX și / sau Capture NX2  (pe toate acestea le puteți instala ca trial pentru perioada respectivă – pe marea majoritate le puteți folosi pentru o perioadă cuprinsă între 3 săptămâni – 2 luni de la momentul instalării).

ATENȚIE!   Cele scrise bold (îngroșat) sunt obligatorii pentru buna desfășurare a taberei!!

ALTELE

 -hrană pentru cele patru zile și pentru ronțăit pe munte, bocanci de munte și îmbrăcăminte adecvată, rucsac pentru aparatura foto, fes și mănuși, lanternă frontală, pelerină de ploaie și vânt, rucsac de munte (maxim 15-35 L).

ALTE INFORMAȚII:

– Înscrierile se fac personal în urma prezentării portofoliului personal și a acceptării acestuia , în perioada  6 – 28 februarie.  Portofoliul poate fi prezentat și sub forma unui link către site-ul/blogul dvs.

– cu privire la transport avem două soluții:

 1. Tren Gl – BZ apoi microbuz pana la Colti si viceversa, aproximativ 60 ron/persoana dus-intors.

2. Să ne organizăm în două mașini. Varianta de preferat!  (400 km dus-intors).

3 gânduri despre „Tabără de fotografie – COLȚI, Buzău 11 – 14 aprilie 2013

  1. Este o invitatie mai mult decat interesanta. Ar fi pacat de ratat asa ceva. Dar, … si iar … „dar” …
    Am inteles ca sunt niste conditii speciale pentru minori. In ce ma priveste nu este cazul. Daca am inteles bine nu sunt si conditii în ce priveste … limita superioara a varstei. Sunt trecut de prima tinerete, chiar si de a doua, poate si de a treia !
    As dori sa particip la aceasta tabara din doua motive : cursul in sine si patru zile într-o zona frumoasa şi pitoreasca.
    Pentru primul „dar” încep cu al doilea aspect. Ce posibilitati sunt pentru a veni si cu sotia si a ne caza la o pensiune in zona si cu posibilitati de masa pe care sa mi le achit separat ? In aceasta varianta cat mai ramane sa va achit Dvs din cei 250 lei (deci fara cazare !) Daca nu exista aceasta varianta imi pare rau pentru curs deoarece a manca 4 (patru) zile „din rucsac” (conserve şi biscuiti) nu este o solutie.
    Al doilea „dar”. Dar un asemenea curs nu organizati si in Bucuresti, fara a mai fi necesară cazarea ?
    Astept cu interes un raspuns din partea Dvs.
    Prenumele meu este Mihai.

    • Buna Mihai! Pentru cele intrebate, te rog sa ma contactezi pe telefonul indicat in postarea mea. Multumesc! cat privesc „conservele și biscuiții” nu sunt obligatorii, nici măcar nu am sugerat așa ceva!
      Cat priveste organizarea unui asemenea curs in Bucuresti sau in oriunde alta parte o voi face cu mare placere daca va exista cerere pentru asa ceva. Deja am in plan ceva intr-o zona si mai pitoreasca.

Lasă un comentariu